Dożynki Gminne w Pisarach
Dożynki 2017 w Pisarach
Gminne dożynki 2017 odbyły się w niedziele 20 sierpnia w Pisarach. Jak każe tradycja, dożynki rozpoczęły się mszą św. celebrowaną przez ks. proboszcza Andrzeja Badurę w kościele pw. Wszystkich Świętych w Rudawie. Pisary od początku swego istnienia należą do rudawskiej parafii.
Podczas mszy zostały poświęcone wieńce oraz dożynkowy chleb. Następnie korowód dożynkowy, obficie skrapiany deszczem, przeszedł z kościoła w Rudawie na boisko sportowe w Pisarach.
W dawnych wierzeniach ludowych dożynki były nie tylko radosnym świętem na zakończenie ciężkich prac polowych, ale miały również duże znaczenie magiczne, dlatego towarzyszyły im różne zwyczaje i obrzędy. Wierzono, że np. w ostatnim snopku zebranym z pola przebywa duch zboża i dlatego należy go godnie przyjąć. Woda, którą polewano snopek miała swoją ożywczą mocą zapewnić wysokie plony w przyszłym roku. To samo znaczenie miało rozsypywanie ziarna z ostatnich kłosów. Takim obrzędem konferansjerzy Agnieszka Mleczko i Marcin Kruk rozpoczęli część oficjalną. Wśród gości dożynek byli: minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk, dyrektor biura politycznego ministra infrastruktury i budownictwa Łukasz Smółka, marszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa, wicestarosta krakowski Wojciech Pałka, członek Zarządu Powiatu Krakowskiego Alicja Wójcik, prezes Zarządu MPL Radosław Włoszek.
Sołtys Pisar Andrzej Kaczmarczyk zaznaczył w swym wystąpieniu, że dożynki w Pisarach odbywają się po raz pierwszy w historii tej miejscowości, która niebawem obchodzić będzie 700 – lecie swego istnienia. Mówił też o zasługach pani wójt, dzięki której Zabierzów jest jedną z najlepszych gmin w kraju. Z kolei wójt Elżbieta Burtan powiedziała, że Pisary od dawna otwarte i gotowe na organizację gminnych dożynek ze względu na dużą aktywność mieszkańców, działalność KGW i Klubu Seniora. Dziękując rolnikom za ich pracę, zaznaczyła, że od wieków przy pracy w polu ludzie nawzajem sobie pomagali. Ta wspólna działalność potrzebna jest także dziś, w każdej dziedzinie życia, bo tylko „zgoda buduje”. Niech w ten świąteczny, dożynkowy dzień – mówiła – zgoda zapanuje wśród nas. Dzielmy się chlebem i dobrym słowem. I niech dla nikogo chleba nie zabraknie!
Nowym, symbolicznym elementem dożynek było wypuszczenie białych gołębi przyniesionych przez hodowcę, Stefana Lorenca, mieszkańca Pisar.
Starościna dożynek Maria Solecka i starosta Tomasz Kurdziel przekazali chleb wójtowi Gminy. Elżbieta Burtan, Maria Kwaśnik, starościna i starosta podzielili się chlebem z gośćmi i mieszkańcami przybyłymi na dożynki. Następnie poszczególne sołectwa wręczyły wybranym przez siebie osobom dożynkowe wieńce i chleby. Otrzymali je: Andrzej Adamczyk, Łukasz Smółka, Alicja Wójcik, Elżbieta Burtan, Maria Kwaśnik, Bartłomiej Stawarz, Radosław Włoszek, Wojciech Kozak, Krystyna Kruk, Bartosz Królikowski, Paweł Kruk, Ryszard Wilaszek, Paweł Kołodziejczyk, Aleksandra Małek, ks. Andrzej Sasuła, Andrzej Kaczmarczyk, Magdalena Grońska, Witold Ślusarski, Waldemar Brzoskwinia, Konrad Maniak, Jacek Figiel.
Wręczanie wieńców uzupełnione było przyśpiewkami kół gospodyń wiejskich, klubów seniora, a największe brawa otrzymały dziewczynki w strojach krakowskich: Liliana Dąbek i Natalka Owca, recytujące pięknie wiersze.
Tradycją dożynkową jest wręczanie dyplomów oraz statuetek zasłużonym rolnikom z terenu gminy. Otrzymali je: Zdzisław Paczyński, Paweł Paczyński, Marek Sypik, Bartłomiej Szczuka, Włodzimierz Karcz, Andrzej Kantor, Wojciech Malik, Kazimiera i Józef Baran, Mateusz Ferdek, Stanisław Glanowski, Zbigniew Wandzel, Piotr Pietruszka, Jolanta i Tomasz Kurdziel, Anna i Marcin Mucha, Stefan Kulig, Anna Kołodziejczyk, Tadeusz Nęcka, Radosław Duch, Maria i Józef Wójtowicz, Kazimierz Korzonek, Maria i Krzysztof Pogan, Ewa i Krzysztof Czajowscy, Krystyna i Ryszard Piwowarczyk.
Na stoisku promocyjnym Urzędu Gminy Zabierzów goście i mieszkańcy otrzymali pamiątkowe plakietki dożynkowe wykonane przez podopiecznych Fundacji im. Brata Alberta w Radwanowicach oraz wiele materiałów informacyjno – promocyjnych gminy Zabierzów.
Jak zwykle podczas dożynek przeprowadzono konkurs kulinarny na „najlepszą potrawę regionalną”. Jury oceniało smak, estetykę wykonania oraz związek z tradycją przygotowanych potraw. W konkursie zwyciężył Klub Seniora z Pisar, który przygotował gęś babci Hani, a pani Hania piekła tę gęś przez trzy godziny. II miejsce zajęło KGW Rudawa za ziemniaki gospodyni. Pani Zofia z KGW Rudawa w swoim ogrodzie na ognisku upiekła ziemniaki, które podawano z kwaśnym mlekiem. III miejsce przyznano KGW Burów za pasty serowe. Poza nagrodzonymi warto wymienić Klub Seniora z Brzoskwini, który przygotował danie według przepisu z XVIII wieku: pęcak z grochem i boczkiem.
Potrawy konkursowe prezentowane były na stoiskach poszczególnych kół gospodyń wiejskich wokół placu dożynkowego. Gospodynie częstowały smakołykami przybyłych gości i mieszkańców, którzy dzierżąc w jednej dłoni parasol, drugą sięgali po pyszne mięsa, wędliny i ciasta… Uwagę przyciągały dekoracje stoisk, np. Klub Seniora w Pisarach przygotował wóz ze zbożem, gospodarzem i gospodynią, a także kury i pawie z siana i piór. Ewa Mirek zrobiła jako dekorację stołu wózek z niemowlakami z arbuza, pomarańczy i winogron zatytułowaną „500+”.
Zarówno części oficjalnej jak i konsumpcji towarzyszyły występy gminnej orkiestry dętej, zespołu Sami Swoi, chóru parafialnego z Zabierzowa, orkiestry Wojska Polskiego, w późniejszych godzinach – zespołu Sokół Orkestar, zespołu Latające Talerze, a dożynki zakończyły się zabawą taneczną.
Lucyna Drelinkiewicz